Welkom Over Vanhier Wonen Nieuws en publicaties Laatste nieuws Wel of niet in het riool?

Wel of niet in het riool?

Leestijd: 3 min

We staan er niet dagelijks bij stil dat onder de grond kilometers aan buizen lopen waar ons afvalwater doorheen loopt: het riool. Totdat het mis gaat en er een verstopping ontstaat…

Het riool leidt ons afvalwater naar een zuiveringsinstallatie die ervoor zorgt dat het vieze water weer schoon teruggegeven kan worden aan de natuur. Het is dus heel belangrijk voor onze eigen gezondheid én voor het milieu dat het riool goed werkt. U kunt zelf een handje helpen om het riool zo schoon mogelijk te houden. Hoe? Dat leggen we hierna uit.

 

Wat mag wel in het riool?

Alles wat u door de gootsteen, het afvoerputje en de wc spoelt, komt in het riool terecht. Dat is geen probleem, zolang het om gewoon afvalwater gaat. Bijvoorbeeld van een douchebeurt, toiletbezoek of van de afwas. Alle andere spullen en vloeistoffen kunnen verstoppingen veroorzaken.

Wat mag niet in het riool?

Zodra andere zaken dan afvalwater in ons riool komen, kan er dus een verstopping ontstaan. Let er daarom goed op dat u niets anders doorspoelt. Dus geen etensresten, medicijnen, vet, verf, kattenbakkorrels, maandverband of chemisch afval.

Tips wat ú kunt doen

  1. Lever oud frituurvet en bakolie in bij het milieupark of in een gele verzamelcontainer voor frituurvet. Kijk op www.frituurvetrecyclehet.nl waar u zo’n container kunt vinden.
  2. Doe billendoekjes, vochtig toiletpapier, hygiënische doekjes, luiers, maandverband, tampons en condooms in de prullenbak of een luieremmer. Spoel deze nooit door het toilet!
  3. Plaats een filter in de gootsteen. De inhoud kan in de GFT-bak.
  4. Maak regelmatig het doucheputje schoon.
  5. Breng verf (ook op waterbasis) en chemisch afval naar het milieupark
  6. Zorg voor veel groen in uw tuin. Beplanting zorgt ervoor dat het water eenvoudig de grond in zakt.
  7. Vang regenwater op in een regenton.

Toch een verstopping?

U kunt een rubberen ontstopper gebruiken om te proberen de verstopping te verhelpen. Zet de ontstopper op de afvoer van de gootsteen en duw de steel een aantal keren krachtig naar beneden. Mocht dat niet helpen, dan kunt u de zwanenhals onder de gootsteen losschroeven en die vervolgens schoonmaken. Zet er wel een emmer onder om rotzooi te voorkomen. Wanneer u de zwanenhals hebt schoongemaakt schroeft u deze goed terug en spoelt u de afvoer even goed door met heet water. Controleer dan ook gelijk of de zwanenhals niet lekt!

Mocht dit ook niet helpen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen een ontstoppingsbedrijf aanraden en/of u adviseren of er nog andere mogelijkheden zijn om de verstopping te verhelpen.  Wanneer u een serviceabonnement heeft schakelen wij een firma in om de verstopping te verhelpen. Gebruik in ieder geval geen ontstoppingskorrels of andere middelen om de verstopping te verhelpen. Deze zijn vaak erg agressief en daarom slecht voor de leidingen.

Meer informatie

Er zijn in Nederland verschillende campagnes die mensen informeren over wat wel en niet in het riool mag. Kijk eens op www.nietinhetriool.nl of www.daaromnietinhetriool.nl voor meer informatie en handige tips.