Welkom Over Vanhier Wonen Nieuws en publicaties Laatste nieuws Wat te doen bij overlast van insecten

Wat te doen bij overlast van insecten

Leestijd: 3 min

In de zomermaanden hebben veel mensen last van ongewenste kleine “huisgenoten” zoals mieren, vliegen, bijen en wespen. In dit bericht informeren wij u graag over wat u kunt doen wanneer u overlast ervaart van insecten.

Beter voorkomen dan genezen

Insecten bezoeken meestal plekken die ze fijn vinden, waar voldoende voedselbronnen zijn en ze makkelijk een nestje kunnen maken. Veel mensen vinden het makkelijk om gif te spuiten of een lokdoosje neer te zetten wanneer ze overlast hebben van insecten. Maar dat is eigenlijk niet zo’n goed idee. Op de lange termijn kunnen gifstoffen namelijk schadelijke gevolgen hebben. Voor onszelf, maar ook voor andere dieren die we liever niet kwijt willen. Bijvoorbeeld nuttige insecten zoals bijen (komen we later op terug). De beste tip die we kunnen geven is daarom om het de insecten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om bij u te komen wonen:

  • Houd aanrecht, kookplaat en tafel schoon zodat er zo min mogelijk voedsel te vinden is voor insecten. Spoel de vaat direct af of zet hem in de vaatwasser. Zorg ook dat er geen kruimels op de vloer liggen.
  • Vallen met een lokstof trekken insecten juist aan. Plaats deze dus liever niet in of rondom de woning.
  • Plaats horren voor deuren en ramen zodat vliegende insecten niet naar binnen kunnen en u uw woning tóch lekker kunt luchten.
  • Vliegende insecten houden niet van tocht. Zet ramen daarom tegen elkaar open, dan heeft u een stuk minder last van deze beestjes.

Bijen en hommels: nuttige insecten

Wist u dat bijen en hommels heel nuttige insecten zijn? Zij spelen een belangrijke rol in onze natuur en zijn daardoor beschermde dieren. Wanneer u een bijen- of hommelnest in of rondom uw woning heeft is het daarom belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Het beste kunt u contact opnemen met een lokale imker. Een imker is iemand die zelf bijen houdt en er dus ook veel verstand van heeft. De imker kan u adviseren wat u kunt doen wanneer u een bijen- of hommelnest heeft. Eventuele kosten voor het weghalen van een nest hommels of bijen zijn voor rekening van de huurder.

Wespen

Ook wespen zijn nuttige insecten, maar ze zijn niet beschermd en mogen dus bestreden worden. Vanhier Wonen zorgt voor het bestrijden en weghalen van een eventueel wespennest in uw woning of tuin. Wanneer u last heeft van een wespennest kunt u contact met ons opnemen.