Welkom Over Vanhier Wonen Nieuws en publicaties Laatste nieuws Ventileren voor een gezond, droog en schoon huis

Ventileren voor een gezond, droog en schoon huis

Leestijd: 3 min

Wist u dat een slecht geventileerd huis niet alleen slecht is voor het huis zelf, maar ook voor uw gezondheid? Daarom adviseren wij onze huurders dringend om regelmatig te ventileren en te luchten en daarbij ook de woning te blijven verwarmen. Ook nu; nu het weer kouder wordt.

 

Gevolgen onvoldoende ventileren

Wanneer er onvoldoende geventileerd wordt in een woning, kan dit grote en vervelende gevolgen hebben. Bobbelend behang en schimmel op muren, plafond en/of in de badkamer zijn een zichtbaar resultaat van onvoldoende ventilatie. Ook huisstofmijt gedijd goed in een omgeving waar het lekker warm en vochtig is.

Hoe ventileren?

Wanneer u genoeg verse lucht uw huis laat binnenstromen, wordt de luchtkwaliteit in uw woning aanzienlijk verbeterd. Ventileren is een continu proces waarin verse lucht in uw huis komt. In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.

Ook tegen Corona

Zelfs in de strijd tegen Corona is ventileren belangrijk. In de laatste persconferentie ., lichtte demissionair premier Mark Rutte toe dat het belangrijk is om te zorgen voor genoeg frisse lucht in huis. Rutte vertelt: thuis geldt als regel dat het 24 uur per dag gewenst is dat er frisse lucht naar binnen kan komen. Dat kan bijvoorbeeld door een raam op een kier te zetten of door ventilatieroosters open te laten staan. Verder is het belangrijk elke dag een kwartier lang goed te luchten door ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of als je met meer mensen in een ruimte bent geweest.” Op de website van het RIVM staan meer praktische tips over hoe u het best kunt ventileren.

Tips voor een gezond klimaat

Ook wij geven u graag een paar eenvoudige tips waarmee u direct voor een gezond(er) klimaat in huis kunt zorgen:

  • Droog de was bij voorkeur buiten. Wanneer u in huis de was droogt, houd dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open. Let er wel op dat u deze sluit als u niet thuis bent.
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Overtollig vocht wordt zo afgevoerd.
  • Droog na het douchen de tegels met een trekker of een handdoek en zet het badkamerraam een kwartiertje open. Wanneer dat niet kan, laat u de deur even open staan.

Ventileren in de wintermaanden

Nu het buiten kouder wordt, blijft ventileren in combinatie met verwarmen belangrijk. In elke woningen zit veel ‘onzichtbaar’ vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse zo’n tien liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de ‘gebruikte’ lucht. Tegelijk komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het is dus ook financieel aantrekkelijk om te ventileren!