Welkom Over Vanhier Wonen Nieuws en publicaties Laatste nieuws Rookmelders in alle woningen van Vanhier Wonen

Rookmelders in alle woningen van Vanhier Wonen

Leestijd: 2 min

Stelt u zich eens voor dat u ligt te slapen en er breekt brand uit. Een scenario waar we niet aan willen denken! Toch is het belangrijk om hierbij stil te staan. In onze slaap kunnen we makkelijk door brand worden overvallen omdat we, wanneer we slapen, niet goed kunnen ruiken. Dus ook de rook niet. Gelukkig bestaan er rookmelders. Deze slaan direct alarm wanneer er rookontwikkeling ontstaat, waardoor u snel kunt reageren.

 

Rookmelders redden mensenlevens

Voor nieuwbouw is het al langer verplicht dat op iedere verdieping waar gewoond wordt, een werkende rookmelder is geïnstalleerd. Maar brand maakt natuurlijk geen onderscheid tussen bestaande bouw of nieuwbouw. Daarom kondigde Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops, vorig jaar aan dat deze verplichting ook moet gaan gelden voor bestaande bouw. In een nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid vertelt hij waarom dit zo belangrijk is: “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Daarom wil ik het Bouwbesluit op dit punt aanpassen en rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw maar ook voor bestaande bouw.”

Installeren rookmelders

Stapsgewijs worden nu wijzigingen ter verbetering van de brandveiligheid aangebracht in de bouwregelgeving. Een van deze wijzigingen is dus het verplicht stellen van rookmelders in alle woningen, op iedere woonverdieping. Vanhier Wonen vindt het erg belangrijk dat haar huurders in een veilige woning kunnen wonen en wil daarom graag aan deze rookmelderplicht voldoen. Hoewel deze plicht pas per 1 juli 2022 ingaat, zijn we al gestart met de voorbereidingen voor het installeren van de rookmelders. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat al onze huurders zo snel mogelijk nóg veiliger kunnen wonen.