Welkom Over Vanhier Wonen Nieuws en publicaties Laatste nieuws Houd uw woning koel tijdens warme dagen

Houd uw woning koel tijdens warme dagen

Leestijd: 4 min

De zomer staat voor de deur. En nu de temperatuur buiten stijgt, denkt Vanhier Wonen graag met u mee hoe u de temperatuur binnenshuis zo aangenaam mogelijk kunt houden.

 

Overdag dicht, ’s avonds open

Sowieso geldt ons advies ‘voorkomen is beter dan genezen’. Daarmee bedoelen we dat het verstandig is om de zon zoveel mogelijk buiten te houden om het binnen minder snel op te laten warmen. Het klinkt misschien gek, maar het is het beste om ramen, deuren en gordijnen overdag dicht te houden. Heeft u een zonnescherm of een screen? Laat dit dan naar beneden wanneer de zon op uw ramen schijnt.

’s Avonds en/of vroeg in de ochtend is het buiten meestal koeler en dan kunnen de ramen en deuren lekker open. Op die manier kan warmte de woning verlaten en tegelijkertijd kunt u uw woning lekker ventileren. Uiteraard doet u dit alleen wanneer er iemand thuis is.

Groen = cool

Bomen geven schaduw en zorgen daardoor voor koelte. Een groene tuin is dus prettig voor uw eigen leefomgeving én voor de natuur. Bovendien nemen boven en planten veel water op. Handig wanneer we weer te maken krijgen met forse regenbuien.

 

Airco en zonnescherm: ZAV aanvragen

Airco’s en zonneschermen zijn populaire middelen om het binnen koel te houden. Wilt u een airco en/of zonnescherm in uw woning? Neem dan contact op met Vanhier Wonen. U krijgt namelijk te maken met de regels van de ZAV: Zelf Aangebrachte Veranderingen. Vanhier Wonen zal beoordelen of er toestemming wordt verstrekt voor de ZAV en, zo ja, onder welke voorwaarden. De ZAV's hebben we onderverdeeld in drie categorieën, te weten:

 

  1. ZAV’s die mogen: - dit zijn veranderingen die u mag aanbrengen en die bij de verhuizing onder voorwaarden mogen blijven zitten.
  2. ZAV’s die niet mogen, tenzij - deze ZAV’s mag u aanbrengen en kunnen uitsluitend blijven zitten als de nieuwe huurder deze van u over wil nemen.
  3. ZAV’s die nooit mogen - deze ZAV’s moeten bij de verhuizing altijd verwijderd worden.

Het plaatsen van een airco is een typisch voorbeeld van een ZAV die in categorie b valt: “mag niet / tenzij”. Dit betekent dat, wanneer u gaat verhuizen, de airco alleen mag blijven zitten wanneer de nieuwe huurder deze van u wilt overnemen. De nieuwe huurder neemt dan ook de onderhoudsplicht en herstelplicht van u over. In het geval dat er nog geen nieuwe huurder is wanneer u verhuist, of wanneer de nieuwe huurder de airco niet wilt overnemen, moet u de airco, inclusief aansluiting, bevestigingspunten en bevestigingsmiddelen dus verwijderen. Ook moet alles weer netjes gemaakt worden; gaten en openingen moeten vakkundig en onzichtbaar dichtgemaakt worden.

De precieze voorwaarden en een uitgebreide omschrijving van wat wel en niet mag, kunt u lezen in de brochure ‘Zelf aangebrachte veranderingen ZAV’s’. Een ZAV aanvragen kan eenvoudig via het aanvraagformulier ZAV.

Eenvoudige en goedkope(re) oplossingen

In plaats van een airco of zonnescherm kunt u ook aan een ventilator, schaduwdoek of parasol denken. Een stuk goedkoper en bovendien snel en eenvoudig geplaatst!

Ventilatoren zijn in allerlei winkels en online te verkrijgen en hoeft u alleen maar in het stopcontact te steken.

Een schaduwdoek is een doek (vaak in de vorm van een driehoek) dat u buiten ophangt, op zo’n manier dat de zon minder snel naar binnen kan schijnen. Eigenlijk is het een soort parasol, maar dan zonder de voet. U kunt het doek vastmaken aan een schutting, boom of paal. Liever niet aan de muur van uw woning! Een gewone parasol voor het raam plaatsen is natuurlijk ook een goede oplossing om zo min mogelijk warmte binnen te krijgen.