Welkom Over Vanhier Wonen Nieuws en publicaties Laatste nieuws Een camera of slimme deurbel. Mag dat?

Een camera of slimme deurbel. Mag dat?

Leestijd: 3 min

Er zijn verschillende redenen waarom mensen thuis een camera willen ophangen. Bijvoorbeeld een beveiligingscamera omdat iemand bang is voor een inbraak, of zo’n handige videodeurbel waarmee u, ook wanneer u niet thuis bent, kunt zien wie er voor de deur staat. Een camera ophangen is niet verboden, maar er zijn wél regels aan verbonden. Dit heeft te maken met de privacy van andere mensen. Graag informeren wij u waar u op moet letten bij het plaatsen van een camera.

Belangrijkste regel: alleen eigen bezittingen

U bent er zelf voor verantwoordelijk dat uw camera zo ingesteld is dat deze alleen uw eigen bezittingen filmt. Het huis of tuin van uw buren, de openbare weg, stoep of parkeerplaatsen mogen niet gefilmd worden. Dit wordt ook wel het privacyproof instellen van de camera genoemd. Een camera mag dus niet richting de buren of openbare weg staan. Het kan een ernstige privacy-inbreuk zijn wanneer u tóch uw buren of voorbijgangers filmt.

Zelfs wanneer een slimme deurbel alleen filmt wanneer er op de bel gedrukt wordt, moet rekening gehouden worden met privacy. U moet duidelijk aangeven dat, wanneer iemand aanbelt, diegene gefilmd kan worden.

Uitzonderingen

Maar soms kan het niet anders. Bijvoorbeeld wanneer u een videodeurbel hebt en uw voordeur direct aan de openbare weg grenst. In dit geval geldt nog steeds dat u ervoor moet zorgen dat de privacy van voorbijgangers zoveel mogelijk gewaarborgd blijft.

In zeer uitzonderlijke gevallen mag een camera wel doelbewust op de openbare weg gericht worden. Bijvoorbeeld wanneer er is ingebroken.

Camera van uw buren

Hebben uw buren een camera en voelt u zich daar onprettig bij omdat u zich zorgen maakt over uw eigen privacy? Ga dan altijd in gesprek met uw buren en probeer samen tot een oplossing te komen. Het kan best zo zijn dat de camera helemaal niet op u gericht staat of niet eens geactiveerd is. Komt u er onverhoopt toch niet samen uit? Dan kunt u andere stappen ondernemen.

Regels en risico’s

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt u alle regels en risico’s van een camera.

Toestemming nodig van Vanhier Wonen

Voor het plaatsen van een slimme deurbel en/of een camera heeft u toestemming nodig van Vanhier Wonen, omdat hier sprake is van een zelf aangebrachte verandering (ZAV). Klik hier om uw aanvraag digitaal in te sturen. U ontvangt van ons bericht of uw aanvraag goedgekeurd wordt en aan welke voorwaarden deze dient te voldoen.