Welkom Over Vanhier Wonen Nieuws en publicaties Laatste nieuws Besparen op de energierekening, juist nu!

Besparen op de energierekening, juist nu!

Leestijd: 3 min

Deze week kopten de kranten dat de energierekening van de meeste Nederlandse huishoudens dit jaar fors duurder zal uitvallen. Dat heeft deels te maken met de langdurig aanhoudende kou, maar ook met stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. Graag delen we vijf tips met u waarmee u energie kunt besparen en er zo voor kunt zorgen dat uw energierekening niet buitensporig hoog wordt. Beter voor uw portemonnee én voor het milieu!

 

Een van de grootste energieverbruikers in een woning is de verwarming. Belangrijk dus om hier als eerste kritisch naar te kijken. Probeer eens om de verwarming overdag een graadje lager te zetten. Zeker wanneer u bezig bent in huis, zult u hier waarschijnlijk weinig van merken, maar het scheelt gemakkelijk tientallen euro’s per jaar. ’s Nachts en wanneer u niet thuis bent kunt u de verwarming wat terugzetten.  

Verder is het slim om alleen de kamers te verwarmen waar u veel bent.

Ook kunt u radiatorfolie achter de radiator plakken om warmteverlies te beperken. Radiatorfolie zorgt ervoor dat er minder warmte via de muur verloren gaat.

Tip 2: licht uit

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar vaak wordt vergeten om de lichten uit te doen wanneer we een kamer verlaten. Zonde, want zo wordt onnodig energie verbruikt. Ook al heeft u energiezuinige (LED) verlichting, toch is het raadzaam om de lampen uit te doen wanneer deze niet nodig zijn.

Tip 3: minder warm water in de badkamer

Een tip die u gemakkelijk kunt toepassen in de badkamer is: korter douchen. Hiermee bespaart u direct op het verbruik van warm water. Wilt u nog meer besparen? Dan is het misschien het overwegen waard om een waterbesparende douchekop en/of een thermostaatkraan aan te schaffen. Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat u automatisch minder water en gas verbruikt. Hier merkt u onder de douche vrijwel niets van, maar het scheelt wel op de energierekening. Met een thermostaatkraan kunt u eenvoudig de temperatuur en de hoeveelheid water instellen.

Tip 4: besparen in de keuken

Ook in de keuken kunt u gemakkelijk energie besparen. Een waterkoker verbruikt bijvoorbeeld minder energie dan een warmwaterkraan. Wilt u water koken voor de pasta? Kook dan het water eerst in de waterkoker en giet het kokende water in de pan. Dat scheelt weer in het gasverbruik. Kook met een deksel op de pan en wanneer het water in de pan kookt, zet dan het vuur meteen lager. Wanneer u dan ook nog eens niet meer water kookt dan u nodig hebt, dan heeft u al flink wat stappen gemaakt om energiezuiniger te koken!

Tip 5: niet teveel stroom

We gebruiken steeds meer energie omdat steeds meer apparaten op stroom werken. De beste tip die we kunnen geven om niet te veel stroom te gebruiken, is om de stekker uit het stopcontact te halen wanneer u een apparaat niet gebruikt.

De wasmachine en droger zijn stroomvreters. Het is daarom beter om met een volle trommel en op een lagere temperatuur te wassen (bijvoorbeeld 40oC in plaats van 60oC). Was drogen aan een droogrek of de waslijn kost niets!

En wist u dat koelkasten en vriezers meer stroom verbruiken wanneer deze vol ijs zitten? Regelmatig ontdooien helpt om energie te besparen en zorgt ervoor dat het apparaat zo optimaal mogelijk zijn werk kan doen.