Dit is de huurverhoging
Gemiddeld gaat de huur met 5,3% omhoog. Dit hebben de Woonbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Rijksoverheid samen afgesproken in de zogenaamde Nationale Prestatieafspraken. In deze Nationale Prestatieafspraken wordt ook ingegaan op de huurverhoging 2024. Deze mag namelijk niet harder stijgen dan met de CAO-loonontwikkeling van december 2022 tot en met november 2023 (deze bedroeg 5,8%) minus 0,5%.
Voor de hele woningcorporatie gaat de huur gemiddeld met 5,3% omhoog. Per woning mag de huur met maximaal 5,8% stijgen. Vanhier Wonen gaat uit van een gemiddelde van 5,3%, met een minimum van 4,9% en een maximum van 5,7%. Of u meer of minder huurverhoging krijgt hangt af van de verhouding tussen uw huidige huurprijs en de kwaliteit van uw woning. Dat is de zogenaamde puntprijs. Op basis van een hogere of lagere puntprijs krijgt u een hogere of lagere huurverhoging. We voeren geen huurverhoging door op basis van uw inkomen.
Huurdersbelangenvereniging is akkoord
Zoals ieder jaar hebben we ook deze keer de Huurdersbelangenvereniging (HBV) om advies gevraagd over de plannen met betrekking tot de huuraanpassing. Na overleg zijn zij hiermee akkoord gegaan.
Betalen van de nieuwe huurprijs
Betaalt u de huur per automatische incasso? Dan passen wij de huurprijs per 1 juli automatisch voor u aan. Betaalt u uw huur op een andere manier, dan moet u zelf het nieuwe huurbedrag per juli aanpassen en/of doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer u via internetbankieren of via iemand anders (zoals een bewindvoerder) betaalt.
Krijgt u huurtoeslag?
Als u nu huurtoeslag ontvangt, dan blijft dat zo na de huurverhoging. Geef wel uw nieuwe huurbedrag door aan de Belastingdienst. Door de huurverhoging kan de hoogte van uw huurtoeslag veranderen.